by

OK-kirjan julkaisut 2015

OK-kirja on professori Olavi Koivukankaan Turussa vuonna 2012 perustama siirtolaisuuteen erikoistunut kustantamo, jonka ensimmäinen kirja oli Olavi Koivukankaan oma “Halkaistu Sydän”. Kaunokirjallinen teos perustuu Olavi Koivukankaan pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Siirtolaisuusinstituutin johtajana. Sitä ennen väitöskirjatyössä Australiassa vuosina 1969 – 1972 haastateltujen joukossa oli muun muassa jääkäriluutnantti ja punavanki. Kirja alkaa Tampereen valloituksesta keväällä 1918 ja kertoo suomalaisten kovasta elämästä sokeriruokopelloilla ja kaivoksissa Australiassa ennen toista maailmansotaa.

Vuonna 2013 ilmestyi Matti Penttilän muistelmateos “Siirtolaisena Australiassa”. Yläneeltä kotoisin oleva Matti Penttila lähti Suomesta vuonna 1967 Australian valtion avustamana siirtolaisena ja on viihtynyt Australiassa niin hyvin, ettei ole kertaakaan käynyt Suomessa. Penttila sanoo olevansa Finnish-made Australian.

Vuonna 2014 ilmestyi pilapiirroksin kuvitettu siirtolaisvitsikirja “Hyvästi ny Ylistaron köyhät”, sanoi Vuorenmaan Tiina ku Isostakyröstä Amerikkahan lähti.

Vuonna 2015 ilmestyy Olavi Koivukankaan romaani “Titanicin kolmas luokka”. Se kertoo Ylihärmästä kotoisin olleen Maria Panulan (41) ja viiden pojan (1-16) surullisen tarinan, kun koko perhe hukkui Titanicin törmättyä jäävuoreen vuonna 1912. Isä Juho Panula oli mennyt Amerikkaan kolmannelle matkalleen puoli vuotta aikaisemmin hankkimaan työpaikan ja asunnon. Titanicin mukana oli 63 suomalaista, joista vain 20 pelastui.

Jatkossa OK-kirja olisi kiinnostunut julkaisemaan kirjat Siirtolaisena Ruotsissa, Espanjassa, Yhdysvalloissa tai jossakin muussa suomalaisten suosimassa siirtolaismaassa. Yhteydenotot ovat tervetulleita!

Olavi Koivukangas